Ce este GRS – Standardul Global pentru Reciclare (GRS) este o certificare internațională dezvoltată de Textile Exchange. Aceasta este o organizație non-profit axată pe promovarea sustenabilității în industria textilă, conform unui material detaliat publicat de Recover Fiber, sursa acestui text.
GRS este un standard voluntar creat cu scopul de a încuraja utilizarea materialelor reciclate în noile produse. Astfel, este redus sau eliminat impactul asupra mediului, dar nu numai, cauzat de producția acestora.
GRS include standarde pentru practici echitabile de muncă, siguranța muncitorilor și limitează utilizarea substanțelor chimice dăunătoare în producție.
Cum se obține certificarea GRS?
Pentru a obține certificarea GRS, companiile trebuie să fie acreditate de un organism de certificare independent.
Produsele trebuie să includă un minim de 20% materiale reciclate pentru a obține Standardul Global pentru Reciclare (GRS), deși este necesar un procent de cel puțin 50% pentru ca produsul să fie etichetat cu logo-ul GRS.
Ce acoperă Standardul Global pentru Reciclare (GRS)?
GRS este definit ca un standard complet pentru produse. Acest lucru garantează faptul că acel conținut reciclat este menținut pe parcursul lanțului de producție – de la materii prime la produsul final. Fiecare etapă a producției trebuie să fie certificată, începând cu etapa de reciclare și terminând cu tranzacția finală business-to-business (B2B). Dacă la orice etapă a procesului nu există certificare GRS, produsul final nu poate fi certificat.
Beneficiile materialelor reciclate în produse
Incorporarea materialelor reciclate în procesele de producție oferă beneficii extinse pentru mediu, de la conservarea resurselor și reducerea consumului de energie până la minimizarea deșeurilor și a poluării. Aceste avantaje nu doar ajută la atenuarea schimbărilor climatice, ci și susțin obiectivele de dezvoltare durabilă prin promovarea utilizării mai responsabile și eficiente a resurselor.
Pentru ca un produs să fie certificat GRS, acesta trebuie să conțină cel puțin 20% materiale reciclate.
Ce sunt considerate materiale reciclate?
Conform GRS, materialele reciclate sunt împărțite în materiale reciclate pre-consum și materiale reciclate post-consum.
Materialele reciclate pre-consum sunt deviate din fluxul de deșeuri în timpul unui proces de fabricație. Aceste materiale nu au ajuns la consumatorul final și sunt de obicei resturi sau produse secundare din procesele de producție.
Materialele reciclate post-consum au fost utilizate și aruncate de consumatori, apoi colectate, curățate și procesate pentru a fi reutilizate în produse noi. Acestea sunt articole care și-au încheiat ciclul de viață ca produse de consum.
Obținerea Certificării GRS
Procesul de certificare GRS este conceput pentru a asigura că produsele au conținut reciclat verificat și sunt produse într-un mod responsabil din punct de vedere social și ecologic. Procesul implică mai multe etape pentru a verifica autenticitatea materialelor reciclate și pentru a asigura conformitatea cu cerințele standardului.
Dacă compania îndeplinește toate cerințele GRS, organismul de certificare va emite un certificat GRS. Acest certificat este valabil un an și poate fi reînnoit anual printr-un proces de recertificare.
Ce este GRS – Standardul Global pentru Reciclare? O unitate de măsură, poate nu extrem de precisă sau perfectă, dar cu siguranță, extrem de utilă în a evalua transparența în producția de textile. Daca este “reciclat”, atunci știm si noi cât material reciclat conține, din ce surse, cum sunt evaluate acestea etc.
—
Din selecția YKO-YKO, branduri precum Dedicated, Vesica Piscis folosesc materiale certificate GRS (poliester, respectiv bumbac reciclat).
Afla mai multe despre Global Recycled Standard (GRS), dar şi despre Recycled Claim Standard (RCS) aici.