60% din producția totală de textile este reprezentată de haine. Sub 1% se reciclează

Tendințele ultimilor ani – cele identificate de studiile din domeniu, nu lansate de marile case de modă – au arătat că oamenii cumpără mai multe haine pe care le poartă mai puțin timp.

Ciclul de viață al unui produs

Să luăm ca exemplu o pereche de jeans, un articol vestimentar devenit comun. Aceasta și-a început viața cu mult înainte de a ajunge într-un dulap de haine și o va termina mult după ce îl va părăsi. Prin modul în care sunt produse aceste articole vestimentare, foarte rar ajung să fie purtate până în punctul în care ar deveni inutilizabile. Așa încât, este normal să te întrebi ce se întâmplă cu o pereche de jeans atunci când nu o mai porți.

Intuiția ar spune că dintr-o pereche de jeans, aproape deloc deterioarată, se poate obține o materie primă numai bună pentru a produce o altă pereche, nu? Ei bine, procesul de reciclare nu este atât de simplu.

Pentru ca un produs vestimentar să fie reciclabil, ar trebui:

  • să fie proiectat astfel încă din stadiul de design (cu ce tip de ață este cusut, ce accesorii are, tipul de material folosit etc);
  • să existe soluțiile tehnice necesare pentru a prelucra și a transforma un produs finit în fibre textile, din care apoi se va produce un alt material;
  • să existe o cerință mai mare din partea consumatorului și o dorință la fel de mare din partea brandului de a ieși din modelul de lucru design-for-waste (design-production-consumption) și a adopta modelul de lucru design-for-circularity (design-production-consumption-repair-reuse-recycle).

Insight

Doar 13% din materia primă folosită în industria textilă este reciclată.

Cea mai mare parte este folosită, însă, pentru izolații, umplutură pentru saltele, articole de curățenie, ceea ce face ca reciclarea lor ulterioară să fie aproape imposibilă.

Mai puțin de 1% dintre haine sunt reciclate pentru a produce alte haine.

În continuare, cele mai multe haine ajung să fie incinerate, sau să fie aruncate la groapa de gunoi.

De ce sunt sustenabile hainele din fibre reciclate?

  • pentru obținerea fibrelor reciclate se consumă mai puțină energie și resurse decât pentru alte tipuri de fibre
  • pentru realizarea lor a fost folosită o materie primă care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi sau ar fi poluat, într-un mod sau altul
  • ne folosim de o materie primă deja existentă, fără a exploata alte resurse
  • stimulăm inovația în domeniu, îi provocăm pe mai marii industriei să creeze pentru viitor.

Găsește o sursă de insipirație și află mai multe despre inovația din spatele materialelor reciclate, din selecția YKO-YKO disponibilă aici.

Facts Source: (Sursa: Ellen MacArthur Foundation, A new textiles economy: Redesigning fashion’s future,
(2017, http://www.ellenmacarthurfoundation.org/publications)
Global Fashion Agenda – What do we mean when we talk about ”Circular Fashion”