Kering este compania mamă a unor branduri celebre din industria modei, precum Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen. În 2021 a anunțat că va renunța cu totul la blănurile naturale din toamna anului 2022.

Blana naturală este un produs natural, biodegradabil, rezistent (sustenabil, din această perspectivă, prin utilizarea pe termen lung), obținut în ferme unde animalele sunt crescute în acest scop. Unele țări, precum Marea Britanie, au interzis creșterea animalelor în acest scop. Practica aceasta continuă în SUA, țări din Europa, Asia. O practică și mai puțin sustenabilă, chiar interzisă în unele state, este folosirea blănurilor speciilor sălbatice, pe cale de dispariție.

Văzută ca o definiție a luxului, blana naturală poate fi cu greu considerată un produs etic. În ciuda proprietăților sale naturale și a eforturilor brandurilor de a procura această materie primă din surse cât mai transparente, rămâne componenta etică. Cât de sustenabil poate fi un produs obținut în urma unui proces care implică atât de multă cruzime? Mai ales când alternativele și inovațiile în această zonă continuă să se dezvolte?

Care sunt alternativele?

Cea mai puțin prietenoasă cu mediul – soluția ieftină și rapidă găsită de multe branduri – este blana artificială (sintetică). Practic, un tip de plastic, o combinație de nylon și poliester. Aceasta nu este biodegradabilă, are un impact major asupra mediului și continuă să polueze în timp ce o porți, prin microplasticele pe care le elimină.

Cea mai curajoasăPeace Fur, de exemplu, foloseșe blana animalelor ucise pe șoselele din SUA.

Cea mai responsabilă – produsele second hand sau vintage din blană naturală au cel mai mic impact asupra mediului, iar un astfel de articol vestimentar poate fi lăsat și moștenire copiilor, dacă este bine întreținut.

Indiferent de alegerea personală, dictată de valori sau de estetică, o schimbare la nivel de industrie, spre practici sustenabile, se poate face doar cu implicarea marilor branduri. Pasul făcut de Kering este unul important în această direcție.