Buy Nothing Day sau cum să nu cumpărăm, este o mișcare de protest atât de actuală, deși a început în septembrie 1992 în Canada. Din 1997, și-a găsit o zi și mai potrivită pentru a trage acest semnal de alarmă – Black Friday, la finalul lunii noiembrie.
Și cum consumerismul a devenit un fenomen global, protestul s-a extins acum din SUA și Canada, în Marea Britanie, Finlanda, Suedia, Japonia, Noua Zeelandă etc.
Cum se protestează?
Cea mai la îndemână activitatea, deși poate și cea mai dificilă, este aceea de a nu cumpăra NIMIC-NIMIC în ziua respectivă. Fără scurte opriri la supermarket, fără cumpărături online, comenzi de mâncare sau cafeaua de specialitate care a devenit un gest-reflex.
O acțiune devenită sinonimă cu acest protest este distrugerea cardurilor bancare/ cardurilor de credit. Atunci când impulsul este mai puternic decât rațiunea, doar o limitare „tehnică” mai poate ajuta.
Tentația reducerilor
Tentația de a face cumpărături la reducere este una extrem de mare. Când e vorba despre fashion, acestea sunt, de cele mai multe ori, achiziții de impuls. Sunt deseori inutile, nu corespund ca măsură, nu te avantajează, poate nu sunt nici culoarea potrivită, dar AU PREȚ BUN!
A învăța cum să nu cumpărăm devine o provocare pentru noi toți în ziua de astăzi.
Studiile au arătat că relația noastră cu hainele cumpărate la reduceri este ”și mai bolnăvicioasă”. Le tratăm ca având o valoare și o calitate mai slabe decât au de fapt, tocmai fiindcă le-am cumpărat la reducere. Ce înseamnă acest lucru?
- le vom purta mai rar,
- ne vom descotorosi de ele fără vreo emoție și
- vom contribui, astfel, la a perpetua un model de business defectuos.
Reducerile nu aduc un plus garderobelor noastre,
- susțin doar un consum iresponsabil de resurse,
- încurajează cantitatea, nu calitatea și
- transferă responsabilitatea gestionării excesului de producție de pe umerii brandurilor, pe umerii consumatorului.
Găsește tu o soluție de a gestiona corect aceste deșeuri, în locul brandurilor care au ales să nu producă responsabil.
Schimbările reale, durabile, sunt cele făcute asumat, informat și nu au nevoie de gesturi teatrale. A conștientiza unde începe frenezia consumeristă și unde se termină nevoia reală ar trebui să fie un exercițiu de #consciousbuying zilnic, nu doar cu ocazia Buy Nothing Day.