Este viscoza o fibră naturală sau sintetică? Este biodegradabilă? E bună sau rea pentru Planetă? 

Răspunsul ar fi depinde. 

Viscoza este poziționată undeva la limita dintre natural și sintetic, categoria fibrelor semi-sintetice, a „mătăsurilor” făcute de om – viscoza mătasea sintetică.

Și pentru a complica și mai mult situația, există diverse tipuri de denumiri, pentru diversele tipuri de viscoză, fiecare cu proprietăți ușor diferite, obținută dintr-o materie primă diferită. De cele mai multe ori, denumirea este trecută pe etichetă fără alte explicații. Acesta este motivul pentru care este important să mergi la cumpărături cu temele făcute.

Pentru a înțelege cât de sustenabile sunt hainele din viscoză, față de cele din bumbac sau poliester, de exemplu, ar trebui să începem de la cum și din ce este obținută aceasta.

Originea sa este naturală – se obține din celuloză (din lemn, bambus, linters de bumbac, etc), așadar dintr-o resursă regenerabilă.

Metoda prin care este obținută este una chimică – prin dizolvarea celulozei în prezența unor compuși chimici; din materia rezultată este obținută apoi viscoză.

Spre deosebire de industria bumbacului, unde materia primă depinde de micii producători, industria viscozei este, cu adevărat o industrie. Aceasta este concentrată, în proporție de 80%, în jurul celor mai mari 10 producători de textile. 

Cum este viscoza?

  • moale, mătăsoasă, plăcută la atingere, lucioasă
  • nu se șifonează ușor și se calcă la temperaturi joase
  • absoarbe rapid umezeala
  • extrem de inflamabilă
  • se vopsește cu ușurință
  • se poate combina la fel de bine cu fibrele naturale, cât și cu cele sintetice
  • este biodegradabilă, în anumite condiții

Tipuri de viscoza

  1. Viscoza/ Rayon – varianta obișnuită, denumită în Europa viscoza, în timp ce în SUA este cunoscută ca și rayon, reprezintă aproximativ 70% din întreaga producție și este obținută din lemn sau chiar resturi de fibre scurte, rupte extrase din semințele de bumbac (linters). Procesul de producție implică, însă cantități ridicate de substanțe chimice și are ca rezultat o cantitate ridicată de gaze cu efect de seră. 
  2. Modal – o denumire pe care o vei întâlni tot mai des pe etichetele hainelor – este un tip de viscoză obținut din lemn de fag, cu un consum ridicat de energie. Rezultatul este un material mai rezistent, mai moale, potrivit pentru articolele delicate, precum lenjeria intimă.
  3. Bambus – bambusul poate fi prelucrat prin proces mecanic sau chimic. Cel din urmă este cel mai des întâlnit și este specific viscozei. Implică utilizarea unei mari cantități de substanțe chimice, înălbitori, iar rezultatul este un material semi-sintetic. 
  4. Lyocell – o alternativă modernă, sustenabilă, obținută de unul dintre cei mai mari producători din această industrie – Lenzing Austria – din lemn de eucalipt, o resursă exploatată în mod sustenabil, în acest scop. În plus, compania austriacă a reușit să producă acest tip de viscoză într-un ciclu închis, ceea ce înseamnă o reciclare atentă a tuturor substanțelor folosite. Numele sub care vei găsi acest material pe etichetele hainelor este Tencel (Lenzing).

DE CE ESTE CONTROVERSATĂ VISCOZA?

Impactul asupra mediului este unul semnificativ.

Pe de o parte, prin utilizarea unei materii prime care, în lipsa unor reglementări clare, poate fi exploatată în mod abuziv. Conform organizației de mediu Canopy, peste 3.2 miliarde de copaci sunt tăiați anual, mulți din păduri și ecosisteme vulnerabile, pentru a fi folosiți în industria textilă, în special pentru obținerea viscozei, dar și pentru ambalaje din hârtie.

Pe de altă parte, „cocktail-ul” de substanțe chimice folosit în producție este dăunător, atât pentru oameni, cât și pentru mediul. S-a dovedit că substanțele folosite în procesul de producție afectează sistemele endocrin, reproducător și nervos al oamenilor expuși pe durate mai lungi. Un preț mult prea mare pentru un articol vestimentar, oricât de reușit ar fi acesta.

În plus, procesul prin care se obține viscoza necesită un consum ridicat de energie. Organizația Changing Markets a semnalat toate aceste probleme în studiile sale, cum ar fi ”Dirty Fashion: Crunch Time” și lucrează cu tot mai multe branduri pentru o tranziție la viscoza sustenabilă. 

Care sunt alternativele?

  • Alege haine făcute din viscoză sustenabilă, cum ar fi lyocell sau EcoVero (un tip de viscoză sustenabil obținut de Lenzing din surse certificate, cu un proces de producție transparent și pentru obținerea căruia se consumă mai puțină apă și care generează cu până la 50% mai puține emisii). 
  • Informează-te. Află mai multe despre proveniența viscozei utilizată de brandurile tale preferate, dar și despre eforturile făcute pentru a transforma această industrie și inovațiile din domeniu, de la organizații precum Canopy sau Lenzing – Tencel.

YKO-YKO a făcut o selecție de haine, accesorii și pantofi din materiale eco-friendly, inclusiv Tencel, de la branduri care au procese de producție transparente, pe care le poți lua în calcul pentru următoarea achiziție. Aceste sunt o alternativă „curată” la produsele din viscoza obișnuită disponibile pe piață. Verifică selecția noastră aici.

Surse:
Textilpedia (The Complete Fabric Guide), The Conscious Closet, de Elizabeth Cline, Textile Exchange Prefered Fibers & Materials Report 2020, Dirty Fashion Crunch Time Report (2020), Canopy (website), Lenzing-Tencel (website)