Deși poate părea cea mai puțin importantă dintre industrii în acest moment, să nu uităm, totuși, că proprietarii business-urilor de fashion sunt pe poziții fruntașe în topuri precum Forbes. Iar reputația, influența, notorietatea pe care ei și brandurile pe care le reprezintă le au garantează o vizibilitate importantă a mesajului. Transmit un semnal, mobilizează alte eforturi similare (ex. donații pentru refugiați), sancționează comportamente. Cum a reacționat industria de fashion la războiul din Ucraina?

O lume întreagă urmărește cu răsuflarea tăiată evoluția politică și militară din Ucraina, dar și drama umanitară care se petrece în același timp. Este o perioadă în care fiecare efort contează, fiecare mână de ajutor e extraordinar de importantă, orice gest de bunăvoință este prețios.

Pot părea acțiuni firești, dacă ne uităm la câte business-uri și branduri mult mai mici și-au arătat sprijinul pentru cei afectați de război. Dar vom fi surprinși de reacția mai lentă a giganților din fashion. Poate și pentru că această invazie a fost declanșată în plin sezon de săptămâna modei. Lăsând la o parte orice urmă de ironie, am strâns aici câteva dintre măsurile și acțiunile anunțate de branduri de fashion, sau de organizații din acest domeniu, cu privire la războiul din Ucraina și activitatea pe piața din Rusia.

Cum a reacționat industria de fashion la războiul din Ucraina

Mercedes Benz Fashion Week Rusia, un eveniment cu o tradiție de 15 ani, programat între 16 și 20 martie, la Moscova a fost anulat de către organizatori din cauza războiului din Ucraina. 

Grupul LVMH (proprietar al brandurilor Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Celine etc) a anunțat că face o primă donație de urgență de 5 milioane de euro către Crucea Roșie Internațională (International Committee of the Red Cross – ICRC), pentru ajutorarea victimelor acestui conflict. De asemenea, asigură asistență celor 150 de angajați pe care grupul îi are în Ucraina și a demarat o campanie internă de strângere de fonduri pentru ICRC. 

Grupul de lux Kering (Gucci, Balenciaga, Saint Laurent etc) a anunțat, printr-o postare pe contul de Instagram, că a făcut o donație substanțială către Agenția ONU pentru Refugiați. Reprezentanții grupului nu au revenit cu alte detalii referitoare la sumă, doar și-au exprimat speranța soluționării pașnice a conflictului. 

NIKE a anunțat că suspendă vânzările și parteneriatele în Rusia. În această categorie sunt și alte branduri care au adoptat măsuri similare, parțial pentru a sancționa acțiunile Rusiei, dar și pentru că activitățile curente sunt grav afectate de sancțiunile impuse acestei țări la nivel internațional.

Adidas a anunțat suspendarea parteneriatului cu Federația Rusă de Fotbal, o colaborare începută în 2008. 

H&M a comunicat suspendarea temporară a vânzărilor în Rusia. La nivel de grup, Rusia este a șasea piață ca vânzări, cu peste 150 de magazine deschise în întreaga țară.

Brandul danez sustenabil GANNI a anunțat că suspendă vânzările în Rusia și donează 11.000 lire sterline către Danish Refugee Council, organizație prezentă în Ucraina pentru a ajuta victimele conflictului.  

Burberry a anunțat că donează către Crucea Roșie UK pentru campania desfășurată în Ucraina. Detalii aici.

De ce sunt importante aceste măsuri?

Desigur, sunt și multe alte branduri mici, din toate colțurile lumii care și-au exprimat sprijinul pentru cei afectați de acest război, care s-au implicat în campanii de ajutorare sau care au luat măsuri concrete pentru a sancționa acest atac al Rusiei.

De ce este important cum se raportează industria de fashion la conflictul din Ucraina?. Deoarece este vorba despre valori, despre oameni, despre această planetă pe care trăim cu toții, împreună. Nicidecum izolați. Iar un efort comun are mult mai multe șanse de reușită. La fel ca și în cazul luptei pentru limitarea schimbărilor climatice. Fiecare gest contează, însă pentru a vedea efectele este important ca noi toți să ne implicăm.

Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.

(Albert Einstein)