Un brand simbol al segmentului de lux, al tradiției și eleganței a făcut un pas curajos în a utiliza pentru unul dintre produsele sale reprezentative o alternativă sustenabilă la pielea animală. Este vorba despre un bio-material derivat din ciuperci (piele din ciuperci).

Dacă tot am asociat ciupercile (trufele) cu luxul în gastronomie, de ce să nu facem același lucru și în fashion. Pielea Mycelium este soluția inovatoare dezvoltată de cei de la MycoWorks, un startup din California care a lucrat nu mai puțin de trei ani pentru a obține acest produs. În articolul publicat de Business of Fashion și preluat de Highsnobiety se menționează că geanta Victoria este cea care a fost recreată cu această nouă combinație de materiale – pânză, piele de vițel și Sylvania, un tip extraordinar de fin de mycelium (pielea obținută din ciuperci).

De ce se caută o alterativă la piele naturală?

Piele de origine animală este deosebit de rezistentă, iar un produs bine realizat poate rezista chiar și o viață. Cu toate acestea, producția de piele are un impact mare asupra mediului, prin cantitatea mare de resurse utilizate, dar și prin substanțele toxice ce pot contamina cu ușurință. De cele mai multe ori, pielea utilizată în fashion nu este rezultatul industriei alimentare – poți citi mai multe despre asta aici. Dar, dincolo de toate acestea, este și componentă morală și dorința unui număr tot mai mare de consumatori de a se renunța la creșterea animalelor în astfel de scopuri. De exemplu, tot mai multe branduri mari renunță la a mai utiliza blănuri naturale în colecțiile proprii, iar pielea animală pare a fi, natural, a doua pe această listă.

Modelul Victoria, al celor de la Hermes, va fi disponibil în această combinație de materiale la finalul anului 2021.

Modelul Victoria, al celor de la Hermes, va fi disponibil în această combinație de materiale la finalul anului 2021. Casa de modă a ieșit public, însă, pentru a anunța că nu va renunța, totuși, la piele animală prentru produsele sale.

Cum spun specialiștii, nu tot ce este vegan este sustenabil, dar tot ce este sustenabil este vegan. Așa încât, putem doar să sperăm (pentru moment) că astfel de inițiative vor continua, deoarece orice inovație în materiale nu va putea fi pusă în practică și implicit finanțată, fără implicarea jucătorilor mari din industria de fashion.