Sezonul rece este momentul oportun să vorbim despre lână. Sunt produsele din lână sustenabile?

Magazinele sunt PLINE de astfel de produse, iar tentația de “a agăța” un pulover sau un cardigan pentru un styling nou, de sezon este mare. 

Am pregătit un mic GHID pentru “achizițiile pufoase” din această perioadă, pentru a-ți fi mai ușor să răspunzi întrebării: Sunt produsele din lână sustenabile?

GHID – Alternative Sustenabile din Lână

SHOP YOUR CLOSET– caută prin dulapul tău, sau chiar al partenerului, haine din lână din sezoanele trecute. Curăță-le, inclusiv cu un aparat de curățat scame, și încearcă să le dai o nouă viață în acest sezon. Șanse mari să arate ca noi! 

PRELOVED – caută piese second-hand, vintage, mergi la evenimente gen Shop my Closet și adaugă-ți, astfel, câteva piese de colecție, chiar unicat în garderobă. 

DACĂ alegi să îți cumperi ceva nou, atunci ReadTheLabel!

Cele mai multe piese din magazinele fast fashion/mass market sunt din fibre sintetice – celebra lână artificială – ACRIL, POLIACRIL – sau amestecuri de muuult prea multe fibre!

Alege piese care au în compoziție CEL MULT trei fibre textile, iar una să fie în proporție de peste 70%. Vor rezista mai bine testului timpului. 

Alege haine din lână – CERTIFICATĂ. 

DE CE? Producția de lână (de la oi, capre, cămile, alpaca etc) poate afecta sever mediul în care sunt crescute animalele (degradarea solului, eroziuni), iar felul în care sunt crescute și tratate animalele sunt aspecte extrem de importante atunci când vorbim despre etica în fashion. Un obiect frumos nu poate avea în spate o poveste a suferinței.

Certificări

Cel mai important standard independent de certificare a produselor din lână se numește Responsible Wool Standard (RWS). Caută această mențiune pe eticheta puloverelor din magazine. Cât de des o găsești? 

Alege și piese din LÂNĂ RECICLATĂ. Cea mai importantă certificare (care îți garantează că acel produs CHIAR conține lână reciclată) este Global Recycled Standard (GRS). Un produs poate fi certificat GRS dacă are în compoziție cel puțin 20% material reciclat certificat. 

 

Știm, uneori poate fi copleșitor să ții cont de atât de multe aspecte. Însă, ca și în alimentație, un gest simplu, poate produce mari schimbări. Iar primul pas este să citim eticheta produselor pe care le „consumăm” – READ THE LABEL. 

Photo Credit: Unsplash

YKO-YKO
Wearing & Awaring