Am vorbit tot anul despre fashion responsabil, dar distractiv, despre haine care te fac să te simți bine. Am vorbit despre materiale eco-friendly, naturale sau reciclate, producție etică, inovație. Un alt subiect important a fost cel despre circularitate – reciclare, repurtare,reparare, revânzare. Dar ce semnificație au puloverele cu motive de Crăciun în această ecuație?
CHRISTMAS SWEATERS make the word go round!
Continuăm și anul acesta tradiția YKO-YKO de a vorbi despre modă și sustenabilitate cu ajutorul acestor piese vestimentare.

Ce semnificație au puloverele cu motive de Crăciun?

Il putem numi simbol al Crăciunului sau un exemplu perfect al relației omului modern cu hainele.
 • Cumpărat.
 • Purtat o singură dată.
 • Donat – Aruncat – Uitat în dulap.
De ce reprezintă o problemă aceste produse?
 • Cele mai multe sunt făcute exclusiv din plastic – lâna artificială, pe numele său acril.
 • 2 din 5 sunt purtate o singură dată.
 • 1 din 3 adulți sub 35 de ani cumpără un astfel de pulover în fiecare an.

Alternative (mai) sustenabile:

 1. Cumpără second hand sau vintage – Noi am găsit câteva mult prea frumoase la o căutare rapidă în shop-urile noastre preferate, pentru a intra în categoria ”pulovere urâte de Crăciun” 
 2. Swap – fă schimb cu prietenii tăi
 3. Upcycle/Mend – transformă puloverul tău urâțel din dulap în unul de sărbătoare. Da, cu siguranță ai unul pe care îl poți îmbunătăți așa!
 4. Smart Buy – cumpără un astfel de pulover din materiale naturale, sau poate cu decorațiuni mai subtile, pe care să îți facă plăcere să îl porți ani la rând.
 5. Handmade with Love – dacă ești norocos și ai o mamă, mătușă, bunică pricepută la împletit, tocmai ai câștigat un jackpot. Vei avea o piesă de lăsat moștenire nepoților!
Căci, despre acest lucru am vorbit tot anul! Sustainable fashion nu înseamnă să renunțăm la bucuria pe care ne-o aduc hainele. Este nevoie doar să înțelegem mai bine de unde vin hainele, unde ajung ele la finalul vieții. Dar și ce “putere” extraordinară avem noi, consumatorii, în a schimba această industrie și a reduce impactul ei asupra mediului.

HO-HO-HO!
YKO-YKO
Wearing&Awaring