Cumpărăm și aruncăm foarte multe haine. Iar la nivel global, producem mult peste cât cumpărăm. Relația oamenilor cu hainele este una deosebit de complexă.

Hainele ne ajută să ne exprimăm public, sunt o expresie a imaginii pe care dorim să o prezentăm celorlalți. Uităm, însă că ele trebuie să reflecte și valorile noastre, nu doar stilul, personalitate.

Problema în date, citate și previziuni

Este mai simplu să vorbim despre cât cumpărăm, nu purtăm și aruncăm, dacă privim industria de fashion per ansamblu. În prezent, aceasta este definită de consumul excesiv, care generează o criză a deșeurilor, poluării și exploatării resurselor (naturale și umane).

La începutul anilor 20, o femeie din clasa de mijloc americană avea aproximativ 9 ținute pe parcursul unui an (Overdress, Eisabeth Cline), însă în ultimii 15 ani, producția de haine s-a dublat.

Acest lucru a condus la o situație și mai îngrijorătoare: peste 75% din cele 53 de milioane tone de textile (produse anual la nivel global) ajung la groapa de gunoi. Acesta este echivalentul unui camion de haine care ajunge la groapa de gunoi în fiecare secundă.

Până în 2030 este de așteptat ca producția totală de haine să ajungă la 102 milioane de tone. Milioane de Tone!  

Creșterea uriașă a a producției de haine a fost posibilă datorită poliesterului, un material ieftin (cu un preț la jumătate față de cel al bumbacului) și dezvoltarea industriei fast fashion. Citește mai multe despre acest tip de fibră și de ce este problematică utilizarea ei excesivă – aici.

În prezent, cei mai mulți consumatori cumpără cu 60% mai multe haine decât în urmă cu 15 ani și le poartă mult mai puțin. 

Cumpărăm și aruncăm foarte multe haine. Însă, faptul că cele mai multe dintre ele sunt produse din fibre sintetice, obținute din resurse neregenerabile, sunt folosite un timp scurt și apoi ajung la groapa de gunoi, sau sunt incinerate, este cu adevărat o risipă. Consumăm cantități uriașe de energie și resurse pentru a face haine pe care nu le purtăm și care ajung să polueze mediul în care tot noi trăim.

 

Europarl.eu
Surse extra informații:
A New Tetile Economy, Redesigning Fashion Future (Ellen MacArthur Foundation Circular Fibres Initiative)
Fossil Fashion. The hidden Reliance of fast fashion on fossil fuels, Changing Markets Foundation 2021
The Conscious Closet, Elizabeth Cline, Penguin Random House, 2019 . Loved Clothes Last, Orsola da Castro, Penguin Random House, 2021. The impact of textile production and waste on the environment (https://www.europarl.europa.eu)