Billie Eilish și Nike au lansat 2 modele de pantofi „sustenabili” în toamna anului 2021.

Modelele Air Jordan 1KO și Air Jordan 15 sunt 100% vegane și cu aproximativ 20% materiale reciclate.

Deși păstrează caracteristicile mărcii, au și câteva elemente unice de design. Printre acestea, semnătura artistei („Blohsh”) pe limba pantofului, un branț co-branded, sau culoarea verde-lime a modelului 1KO. 

Pasiunea lui Eilish pentru colecțiile retro Jordan este binecunoscută. Ea a și purtat de mai multe ori pe scenă astfel de pantofi sport și este de așteptat ca această colaborare să se extindă pe viitor.

Eilish – Fashion – Vegan

Anul acesta Billie Eilish a fost votată PETA’s Person of the Year. PETA este o celebră organizație non guvernamentală care militează pentru drepturile animalelor.

Eilish este cunoscută drept o activită constantă în ultimii ani. Subiecte principale sunt: schimbările climatice, dieta vegană, eliminarea utilizării plasticului și produselor de origine animală din viața de zi cu zi.

Pentru celebra Gală MET, a acceptat să poarte Oscar de la Renta, doar dacă brandul va renunța la a mai produce articole vestimentare din blană. Citește aici și ce alt brand celebru a anunțat în acest an că va renunța la blanurile naturale.

În 2020, tot Eilish a lansat alături de H&M și o mini colecție capsulă, vegană, produsă din materiale obținute într-un mod ”mai sustenabil”. Desigur, este o afirmație mult prea generoasă, dacă ținem cont de faptul că cele mai multe piese au fost dintr-un mix de bumbac și poliester.

Faptul că Billie Eilish și Nike au lansat 2 modele de pantofi „sustenabili” reprezintă o alăturare firească. Un brand celebru și un simbol al generației Z lansează un produs sustenabil, fapt care confirmă interesul crescut al noilor generații pentru aceast subiect.

Trebuie să păstrăm, însă proporțiile și să înțelegem faptul că, lipsa unor reglementări duce la o utilizare mult prea relaxată a acestui termen.

Ce înseamnă pantofi sustenabili?

Un produs sustenabil nu este doar făcut din materiale eco-friendly (organic, vegan, reciclat etc).

  • trebuie făcut în condiții etice de muncă
  • procesul de producție trebuie să aibă un impact redus asupra mediului și oamenilor implicați (cu o gestionare corectă a substanțelor utilizate)
  • trebuie să fie rezistent, calitativ, să nu încurajeze consumul excesiv
  • trebuie să fie reciclat/ reutilizat la finalul vieții, pentru a nu ajunge la groapa de gunoi sau la incinerator.

Un exemplu, în acest sens, sunt pantofii produși de Vesicapiscis, un brand sustenabil din Spania.