Poveștile de succes ale ultimului secol par a uita să menționeze Poliester – The Fast Fashion Superstar. Obținut prima dată prin 1940, a reușit într-un timp incredibil de scurt să schimbe o lume. A construit în jurul său o industrie – fast fashion – și, în ultimii 10 ani, l-a depășit pe bunul și bătrânul bumbac, drept cea mai utilizată fibră textilă. În 2019 a ajuns să reprezinte 52% din producția globală, iar faptul că se poate combina cu alte fibre naturale, l-au ajutat să se strecoare peste tot în garderoba noastră.
Cum este poliesterul?
- accesibil ca preț
- un tip de plastic ce se așază bine pe corp
- nu se șifonează
- se usucă rapid
- poate fi vopsit în orice culoare și combinat cu alte fibre naturale
- rezistent
Desigur, ca orice tip de plastic, își arată și poliesterul neajunsurile.
- Se obține din petrol, o resursă neregenerabilă din mrejele căreia încercăm să ne eliberăm cu toții
- eliberează microplastice în procesul de spălare, vinovate pentru contaminarea mărilor și ecosistemelor și de efectele cărora încă nu suntem lămuriți. Citește mai multe aici.
- nu este biodegradabil (descompunerea sa naturală se întâmplă într-un proces extrem de lung, de zeci, chiar sute de ani)
- necesită cantități mari de energie și substanțe chimice pentru a fi produs
- articolele vestimentare din poliester sunt extrem de rar reciclate, de cele mai multe ori ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate
Ce poți face?
Evită, pe cât posibil, hainele din poliester, iar pe cele pe care le ai deja, încearcă să le păstrezi pentru cât mai mult timp.
Spală-le la temperaturi scăzute, folosește programe de spălare delicate, pentru a diminua cantitatea de microplastice eliminată.
Poliesterul reciclat este o alternativă, el se obține cu un consum de energie mai mic, dar nu are ca sursă poliesterul din alte haine, ci PET-ul. Practic, sticlele din plastic sunt transformate în fibre textile, care se țes și se obține un material ce intră apoi, din nou, în circulație. Din păcate, la finalul vieții și acest plastic ajunge tot la groapa de gunoi, iar pe durata utilizării elimină microplastice.
Deoarece este un material durabil și rezistent, poliesterul reciclat este utilizat pentru articole cu utilizare intensivă, cum ar fi gențile, dar și pentru articole vestimentare de utilizare îndelungată, în combinații cu alte tehnologii inovatoare. Astfel de produse sunt Rucsac bumbac organic și poliester reciclat DANTE VEGAN, Geaca EMMA ECODOWN sau Geacă de vânt și ploaie (Windbreaker) Skara Leopard. Verifică secțiunea recycled pentru mai multe recomandări și informații.
Pe cât posibil, încearcă să eviți hainele din Poliester Fast Fashion Superstar (obținut din materii prime virgine – fără materie primă reciclată), indiferent de brandul care le-a produs, deoarece impactul asupra mediului va fi același.