Cum se face tranziția de la haine uzate la moda circulară? CIRCULOSE® este o pastă de celuloză pe care compania suedeză Renewcell o produce din 100% deșeuri textile cu conținut ridicat de celuloză. Se folosesc, printre altele, blugii uzati din bumbac și resturi de producție din bumbac.

Celuloza este cel mai abundent polimer organic din lume. Aceasta constituie pereții celulari ai majorității plantelor și arborilor.

Celuloza este folosită pentru a produce viscoză, lyocell, modal, acetat și alte tipuri de fibre regenerabile. Sunt numite și fibre celulozice artificiale. Aceste fibre sunt apoi transformate în fire, țesute sau tricotate în țesături și în final tăiate și cusute pentru a crea noi produse textile. Singura diferență cu CIRCULOSE® este că acestea sunt realizate din deșeuri textile în loc de bumbac nou, petrol sau lemn.
Sursa foto: Renewcell.com

De ce este important să cunoaștem inovațiile din domeniu?

De cele mai multe ori, brandurile care susțin astfel de companii inovatoare vor fi cele care vor comunica direct către consumator. Dar lipsa de transparență (inclusiv lipsa de informații complete de pe etichetele produselor de fashion) îi face pe consumatori indiferenți la aceste noi descoperiri și la beneficiile pe care aceste inovații le aduc.

Read the Label nu se referă doar la a citi care este conținutul de fibre textile dintr-un produs vestimentar. Înseamnă și să fim la curent cu noile materiale, cu noile tehnologii și beneficiile pe care ele le aduc. Fie că este vorba despre cele funcționale – cum se comportă noile materiale, ce proprietăți au, ce facem cu ele la finalul vieții – cât și despre impactul asupra Planetei.

Echipa Fashion for Good a intervievat-o pe Tricia Carey, Director Comercial la Renewcell, producătorul CIRCULOSE, pentru a afla mai multe despre povestea inovatorului, tehnologia utilizată, provocări și succese. Dar și pentru a evidenția inovațiile care aduc schimbări tangibile în industrie și deschid calea către scalare. Tranziția de la haine uzate la moda circulară este deosebit de importantă în procesul de gestionare a deșeurilor textile.

Sursa foto: Renewcell.com

Citește interviul aici.

YKO-YKO
Wearing & Awaring