Ce se află în spatele expresiilor „mari” precum shopping conștient, colecție sustenabilă? Cum poți fi sigur că hainele pe care le cumperi sunt prietenoase cu mediul și cu tine?

Elizabeth Cline, în cartea sa The Conscious Closet punctează 4 principii de bază, ușor de urmărit și pe care le poți identifica dintr-o privire, direct pe etichetă.

Deși nu există reglementări clare cu privire la ce trebuie să fie specificat pe etichetă, aceasta rămâne un instrument util care te poate ghida în procesul de cumpărare.

Materialul

Este important de știut faptul că orice tip de material are un impact asupra mediului, are plusuri dar și minusuri.

  • fibre naturale de origine vegetală – bumbac, cânepă, in etc.
  • fibre naturale de origine animală – lână, mătase, cașmir etc.
  • fibre sintetice – poliester, acril, vâscoză, nylon etc.

Urmărește seria 100% Read the Label pentru mai multe informații despre tipurile de fibre și identifică alternativele mai sustenabile.

Recomandările lui Elisabeth Cline vin să ofere un cadru mai larg, dar extrem de bine măsurat și analizat. Urmărește certificările și standardele de calitate menționate pe etichetă și ghidează-te după ele.

Standarde și Certificări

Alege haine realizate din fibre reciclate. Pentru obținerea lor s-au consumat mai puține resurse și mai puțină energie decât pentru fibrele virgine. În plus, pentru obținerea lor au fost valorificate deșeuri care, altfel, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Caută pe etichetele hainelor făcute din fibre reciclate Certificarea Recycled Claim Standard. Găsești aici o selecție de haine, pantofi și accesorii din fibre reciclate.

Alege haine fără chimicale. Standardele Cradle to Cradle, bluesign, Oeko-Tex garantează că acele materiale sunt sigure și fără substanțe chimice nocive.

Alege fibre organice. Certificările din această categorie acoperă doar fibrele de origine naturală, iar GOTS (Global Organic Textile Standard) este cel mai strict și complex astfel de sistem. Urmărește nu doar cum au fost obtinute fibrele, dar și cum au fost procesate, pentru a obține materialele. Găsești aici o selecție de haine, pantofi și accesorii din fibre organice, în special bumbac organic și cânepă.

Alege haine cu certificarea Fair Trade. Produsele fair trade sunt obținute din materia primă provenită de la mici producători, de obicei în țări aflate în curs de dezvoltare. Aceste programe au obiectivul de a reduce sărăcia celor care lucrează în domeniu, de a asigura o producție sustenabilă, în armonie cu natura. Producția fair trade se referă și la alimente, nu doar la fibre textile. Organizația care urmărește tot acest proces este Fair Trade International. Găsești aici o selecție de haine, pantofi și accesorii realizate în mod etic.

Alege haine produse de companii B Corporations. Acestea sunt monitorizate constant de o organizație care se asigură că, în toate aspectele ce țin de activitățile desfășurate de aceste companii, sunt respectate cele mai înalte standarde etice și de sustenabilitate. Câteva branduri mari B Corps sunt: Patagonia, Reformation, Eileen Fisher, MUD Jeans, Underprotection.