Cumperi conștient, responsabil și cu atenție pentru mediul înconjurător atunci când înțelegi cât de important este fiecare gest, oricât de mic, pentru o schimbare semnificativă. Citește eticheta produsului înainte de a-l cumpăra, informează-te despre fibre și tipuri de materiale. Analizează apoi modelul, finisajele, prețul și stabilește dacă este un moft, un trend, sau o piesă vestimentară pe care să o tot porți.

Din ce material este făcută o cămașa? Dar rochia de plajă, fusta cu paiete sau perechea de jeans care îți stă atât de bine? Tricourile sunt întotdeauna din 100% bumbac? Ce este lyocell? De ce este sustenabilă o piesă vestimentară din in și de ce contează dacă o haină este din bumbac organic?

Materialul ales pentru un articol vestimentar are impact direct și seminificativ asupra mediului, dar și asupra ta. Vorbim despre fibre naturale și sintetice, despre alternativele reciclate, sau fibrele de origine naturală, dar procesate chimic.

Impactul fibrelor și materialelor asupra mediului

De la fibre textile la produs vestimentar finit este un lanț de producție complex, desfășurat (uneori) pe mai multe continente, cu un consum crescut de resurse naturale virgine, dar și de derivați din combustibili fosili (plastic), produși chimici și resurse umane. Tot acest proces are cel mai mare impact asupra mediului și este, totodată, și cel mai dificil de urmărit pentru cumpărător, care are la îndemână un singur instrument – eticheta produsului.

Ce origine are un material, din ce tip de fibre este obținut, ce proprietăți are, cât de biodegradabil, reciclabil sau eco-friendly este, ce alternative există.

Seria 100% Read the Label va încerca să răspundă acestor întrebări și să analizeze din perspectiva impactului asupra mediului cele 2 categorii principale de materiale textile – naturale și sintetice.

Un obicei sănătos în procesul de consum (în acest caz, de haine) este acela de a citi ”lista de ingrediente” de pe fiecare etichetă, înainte de a evalua modelul, croiala, finisajele produsului.

Materiale naturale

  1. Bumbac
  2. Bumbac organic
  3. Cânepă 
  4. In
  5. Bambus
  6. Mătase
  7. Cașmir
  8. Lână
  9. Piele
Materiale sintetice

  1. Viscoză
  2. Poliester
  3. Acetat
  4. Cupro/ Modal
  5. Acril
  6. Lyocell
  7. Poliamidă
  8. Poliuretan
  9. Nylon
  10. Elastan