Bumbac – Natural Fiber King este acel fir vizibil care ne unește pe toți, dincolo de orice diferență stilistică, din India, China, până în Europa, Asia și America. Este o prezență constantă în viața noastră de peste 6000 de ani.

Bumbacul este utilizat pentru textilele de casă, haine, decorațiuni, singur sau în combinații cu alte fibre sintetice. Deși a fost depășit de poliester, este poate cel mai apreciat și iubit tip de material din lume.

Țesătura de cea mai bună calitate se obține din fibrele cele mai lungi, specifice soiurilor Egiptean, Pima, Sea Island.

Cum este Bumbacul?

  • confortabil
  • biodegradabil (în prezența oxigenului, dar și în lipsă) și compostabil
  • respiră, absoarbe și elimină umiditatea
  • poate fi vopsit
  • se șifonează
  • își schimbă forma, are tendința de a se micșora

Bumbac – Natural Fiber King – este cultivat pe mari suprafețe de teren, în peste 65 de țări din întreaga lume. Are un rol deosebit de important în comunitățile respective, deoarece este cultivat, în special, de mici fermieri.

Impactul asupra mediului

  • bumbacul obișnuit este cultivat, preponderent, din semințe modificate genetic,
  • pentru a cultiva bumbac sunt consumate cantități uriașe de apă (pentru 1 kg de bumbac sunt necesari 10.000-20.000 de litri de apă*),
  • producția de bumbac obișnuit este strâns legată de aportul de substanțe chimice – pesticide, insecticide, fertilizatori. Aceste substanțe au un impact negativ asupra biodiversității (plante, animale din mediul respectiv) și pot intra, cu ușurință în lanțul alimentar uman. În plus, sunt nocive pentru oamenii care intră în contact direct cu ele timp îndelungat
  • prin aportul mare substanțe chimice, producția de bumbac obișnuit are un impact mare asupra apelor, solului, dar și asupra sănătății celor implicați în cultivarea și prelucrarea lui.

Bumbacul organic reprezintă o alternativă mult mai sănătoasă, pentru toți cei implicați, inclusiv pentru cei care îl îmbracă.

Bumbacul organic necesită cu până la 90% mai puțină apă, deoarece este cultivat în zone cu precipitații, iar pentru a asigura fertilizarea solului și a păstra sănătatea culturilor sunt folosite metode naturale (compost, creșterea lui în proximitatea altor culturi complementare etc). Astfel, sunt eliminate substanțele chimice periculoase.

Tranziția de la o cultură obișnuită la o cultură organică se face în aproximativ 3 ani, iar fermierii sunt atent evaluați în tot acest proces.

Alege bumbac produs în mod sustenabil

  • Cumpără produse din bumbac organic certificat Global Organic Textile Standard (GOTS), sau certificat de una dintre organizațiile – Organic Content Standard (OCS), Better Cotton Initiative (BCI), Cotton Made in Africa, FAIRTRADE.
  • Alege haine pe care știi că le vei păstra un timp îndelungat. Prin cantitatea uriașă de resurse implicată în producție, „cel mai sustenabil” tip de bumbac rămâne cel „consumat” într-un mod rezonabil.

Vezi aici selecția YKO-YKO de haine, lenjerie, accesorii și chiar pantofi din bumbac organic, de la branduri care utilizează exclusiv bumbac certificat (GOTS, FAIRTRADE etc)