Ce au în comun pantofii și mașinile? Confortul, siguranța, dar și faptul că alegerea pe care o faci spune ceva despre tine. În plus, ambele te duc dintr-un loc în altul și generează adevărate pasiuni. Probabil, acest lucru a stat și la baza colaborării dintre Asics și Toyota Group. La începutul acestui an, Asics a lansat pantofi sport făcuți din airbag. O colaborare cu Toyota Gosei, o divizie a Toyota Group, specializată în producția de airbag-uri. 

Acest nou model de pantofi sport Asics este făcut din excesul de material de airbag. Acesta este un material ușor, dar extrem de rezistent și se pliază foarte bine pe forma piciorului. Talpa este realizată din piele reciclată, excesul de materie primă utilizată la producția volanelor mașinilor. Pielea are o aderență foarte bună, este rezistentă la apă și trece foarte bine testul utilizării intensive. 

Acest model Asics face parte din colecția Sportstyle, dar compania a anunțat că vor fi și alte modele fi disponibile în viitor.

Este acest model sustenabil?

Dacă ne uităm la materialele folosite, putem spune da. Acestea sunt dificil de reciclat. În mod normal, sunt considerate deșeuri/ resturi ale procesului de producție din industria de automobile. Redirecționarea acestor materii prime spre alte industrii și utilizarea lor pentru a produce alte bunuri însemnă că nu vor ajunge la gunoi. Ceea ce este, cu siguranță, un mare plus.

Desigur, dincolo de materialele utilizate trebuie luate în calcul și celelalte aspecte – unde este produs, în ce condiții, de către cine, ce politică are compania cu privire la implementarea unor practici sustenabile, chiar circulare.

  • Dincolo de Pagina de Sustenabilitate, a brandului este important și ce spun ONG-urile sau organizațiile independente despre practicile companiei.
  • De exemplu, platforma Good On You i-a dat la ultima evaluare brandului Asics calificativul Not Good Enough pe cele 3 indicatori urmăriți – politicile de muncă, de mediu și protecția animalelor. În Fashion Transparency Index 2022, publicat de Fashion Revolution, brandul a avut un calificativ mai scăzut (44,10%) decât în 2021 (48,9%). Cu cât este mai mare procentul, cu atât compania este mai transparentă cu privire la lanțul de producție, politici de mediu și resurse umane etc.

Pantofii sport ASICS sunt recunoscuți printre pasionații de sport pentru caracteristicile lor. Ce este de făcut în această situație?

  • Dacă ai o pereche de ASICS în dulap, recomandarea este să îi îngrijești în mod corespunzător și să îi folosești în continuare. 
  • Dacă dorești să îți achiziționezi o pereche de Asics, atunci îți recomandăm să alegi o variantă mai  sustenabilă, cum este cea produsă în colaborare cu Toyota Gosei, din pânză de airbag. 
  • Dacă dorești să îți achiziționezi o pereche de pantofi sport, îți recomandăm să cauți un brand care are sustenabilitatea în ADN. Găsești o selecție de branduri internaționale de pantofi sustenabili și în secțiune de aici

YKO-YKO

Wearing & Awaring