NET-A-PORTER oferă de acum clienților săi din Regatul Unit un serviciu de extindere a duratei de viață a pieselor din garderobă, anunță Vogue Business.  Accesibil online, acest serviciu de reparații și modificări e facilitat de platforma londoneză The Seam. Aceasta găzduiește o comunitate mare de ateliere de croitorie și retuș. Marii retaileri adoptă servicii specifice economiei circulare, ceea ce ajută la o creștere a conștientizării și la nivelul consumatorilor. 

NET-A-PORTER face parte din YOOX NET-A-PORTER GROUP, cel mai mare online fashion retailer din lume.

Parteneriatul își propune să încurajeze o relație mai bună cu piesele din propria garderobă și o abordare mai responsabilă a consumului de fashion. Serviciile vin în sprijinul celor care își doresc să se reîmprietenească cu hainele pe care deja le dețin sau să le asigure o viață mai lungă. 

The Seam

Startup lansat în Londra în anul 2020, de Layla Sargent. Platforma online are o echipă dedicată care identifică, verifică și construiește o comunitate de creatori și experți în domeniu. Aceștia sunt conectați apoi cu cei care solicită servicii de îngrijire, reparații sau modificări customizate. 

Această inițiativă înseamnă încă un pas pe care Net-a-Porter îl face spre circularitate. Acesta face parte din strategia sa de sustenabilitate Infinity 2030 bazată pe 12 anagajamente-cheie.

CEO-ul interimar al Yoox Net-a-Porter, Alison Loehnis, a declarat într-un comunicat: 

„Serviciul nostru de îngrijire și reparații este conceput pentru a se asigura că piesele pe care clienții noștri le cumpără de la noi pot fi prețuite ani la rand.”

Net-a-Porter și The Seam este o colaborare care vine să confirme deja un trend în rândul retailerilor mari de fashion de lux.

  • Selfridges, Browns Fashion, Farfetch, Harvey Nichols și Harrods au deja un parteneriat de aftercare cu The Restory.
  • Ganni, Beyond Retro, Mood of Thought și lanțul de magazine caritabile Traid oferă servicii similare prin partenerul Sojo.

Faptul că marii retaileri adoptă servicii specifice economiei circulare reprezintă un semnal important. Aceste proiecte anunță tranziția de la modelul liniar MAKE-TAKE-DISPOSE, la cel circular, numit 9Rrefuse, rethink, reduce, reuse, repair, refurbish, remanufacture, repurpose, recycle, recover.

Servicii similare în România

În România, atelierele de îngrijire și reparații devin din ce în ce mai populare. Le poți găsi cu usurință în marile centre comerciale sau la o simplă căutare pe Google. De la mici retușuri ale țesăturilor, la transformări serioase ale unor articole vechi în noi piese wow. Atelierele de reparație și croitorie creativă sunt o soluție la îndemână pentru o garderobă mai sustenabilă.

Un atelier românesc de croitorie specializat în reparații și retușuri este și RetusArt, o inițiativă a asociației The Social Incubator.

„Alege să modifici, să repari sau să reinventezi piesele vestimentare și vei descoperi în propriul șifonier un adevărat cufăr de inspirație pentru noi ținute.” (Retuș Art)

Află mai multe despre serviciile RetusArt și inițiativele sociale pe care le sprijină, aici.

 

YKO-YKO

Wearing & Awaring