Deșeurile textile reprezintă o categorie relativ nouă, despre care nu există suficiente informații bine documentate. Acesta este și motivul pentru care cercetătorii canadieni au dezvoltat o metodă de evaluare a calității deșeurilor textile. Acest pas important oferă informații despre conținut – tipuri de fibre – dar și potențialul de valorificare, prin reciclare sau reutilizare.

Conform acestui studiu, realizat de cercetători de la University of Waterloo și  Seneca College Canada, au fost analizate:

  • 1767.6 kg deșeuri textile
  • 10,716 obiecte
  • colectate din zona Ontario
  • în trei intervale de timp, în perioada 2019 – 2020

Studiul a evidențiat faptul că, dintre aceste deșeuri textile:

  • 65% (aprox.) ar putea fi reutilizate
  •  21% ar putea fi reciclate

Conform evaluărilor, deșeurile textile reprezintă aproximativ 4,4% din cantitatea totală de deșeuri în Canada. În baza datelor colectate în 2018 în aceeași țară, cantitatea totală de deșeuri textile este de aproximativ 176.343 tone/ an, adică aproximativ 12kg per persoană. 

Gestionarea corectă a deșeurilor textile are un impact important economic, precum și asupra mediului.

Concluzia studiului – sistemul circular are potențial, prin implmentarea unui management corespunzător al deșeurilor textile. 

Studiul menționează faptul că această cantitate de deșeuri textile depinde nu atât de consumul de fashion, cât de comportamentul consumatorilor față de obiectele pe care nu și le mai folosesc.

De exemplu, procentul de deșeuri textile în Norvegia este de 2,2%, în timp ce în Suedia acesta ajunge la 4,5%. La fel cum și cantitățile sau compoziția deșeului textil diferă de la țară la țară și de la sezon la sezon. Unii consumatori își sortează hainele constant și elimină piesele pe care nu le mai folosesc, pe când alții fac acest demers doar la schimbarea sezoanelor, sau când descoperă că au multe piese pe care nu le mai folosesc. (Weber, 2015)

Citește aici mai multe informatii despre rezultatele studiului – Cercetătorii canadieni au dezvoltat o metodă de evaluare a calității deșeurilor textile.

Hainele și accesoriile din materiale reciclate (recycled) sau reutilizate (upcyced) reprezintă o alternativă (mai) sustenabilă. Producția acestora implică mai puține materiale virgine și un consum mai mic de energie, apă și resurse. În plus, prin aceste metode, cantitatea de deșeuri textile este redusă.

Desigur, întreținerea corespunzătoare, reutilizarea, repararea, schimbul (swap), revânzarea și toate acele acțiuni de prelungire a duratei de viață a unui articol textil îi reduce acestuia substanțial amprenta de carbon, implicit impactul asupra mediului.

YKO-YKO

Wearing & Awaring