Pentru ediția din acest an a Galei Premiilor Oscar, The Academy Awards și organizația Red Carpet Green Dress au devenit parteneri. Obiectivul a fost de a-i încuraja pe invitații ceremoniei să adopte ținute prietenoase cu oamenii și planeta. Acest parteneriat a asigurat o expunere importantă pentru moda sustenabilă la Oscar.

RCGD Global este o organizație globală care aduce sustenabilitatea socială și de mediu în prim-planul conversațiilor și acțiunilor din industria de fashion. Scopul RCGlobal este să atragă atenția asupra importanței unor practici mai sustenabile în lumea modei și a designului și să participle activ la implementarea acestor soluții pe piața globală.

Fiecare invitat a primit un ghid referitor la ținuta pe care o va afișa pe covorul roșu în noaptea decernării premiilor. Ghidul a prezentat o listă a valorilor sustenabile din industria modei. De asemenea, a detaliat mai multe moduri creative și inovatoare în care ținutele pot susține un viitor al modei mai responsabil:

 1. Vintage

Sunt încurajate:

 • reducerea consumului și adoptarea soluțiilor de închiriere sau împrumut din colecțiile de arhivă ale designerilor
 • purtarea pieselor vintage sau second-hand
 • proiectele DIY care pot transforma în moduri unice articole deja existente în garderobă

Rooney Mara într-o rochie vintage Alexander McQueen la Oscar 2022. Credit photo: dailymail.com
 1. Materiale

 • fibre textile provenite din surse naturale (cânepă, in, lână, mătase certificată și produsă în mod etic, piele vintage sau pre-loved)
 • materiale biodegradabile provenite din plante (ananas, ciuperci etc), unele chiar obținute în laborator

Cata Blanchett într-un top dintr-o colecție de arhivă Louis Vuitton și o fustă din mătăse sustenabilă. Photo credit: InStyle.com
 1. Culori

Pentru un impact mai scăzut, designerii sunt sfătuiți să folosească vopsea organică sau cu impact redus, certificată GOTS sau OEKO-TEX®. Și variantele biosintetice din resurse regenerabile sunt recomandate. 

 1. Diversitate, Reprezentare și Incluziune

Ghidul pune accent și pe susținerea businessurilor deținute de minorități diverse. Sunt prioritizate transparența, incluziunea, reprezentarea în lumea designului.

 1. Moștenire culturală

Indicațiile pentru bijuterii fac referire la artizani independenți și măiestrie transmisă de oameni talentați din generație în generație.

 1. Accesorii

Piesele clasice deja existente în garderobă sunt încurajate, pentru că pot fi reutilizate și transmise generațiilor următoare. Totodată, ghidul oferă exemple de accesorii din materiale reciclate, vintage. Precum și materiale cruelty-free din plante sau produse secundare ale industriei alimentare folosite cu success pentru încălțăminte și genți.

 1. After the Red Carpet

Relove. Rewear. Repurpose. RCGD global îi sfătuiește pe participanții la ceremonie să își păstreze ținutele, să le personalizeze sau transforme pentru ocazii viitoare. Inclusiv să le vândă sau doneze, pentru ca ele să mai poată rămâne în circuit.

Olivia Wilde într-o rochie semnată Gabriela Hearts, un brand sustenabil. Credit Photo: Red Carpet Fashion Awards
 1. FashionTech

Multe branduri dețin deja pașapoarte digitale ale tuturor produselor din portofoliu (coduri QR, etichete NFC etc.). Transparența e o condiție esențială a modei sustenabile.

 1. Certificări și Standarde

Încrederea în branduri constă și în certificările și standardele pe care le dețin. B Corps, Bluesign®, Cradle to Cradle Certified®, Global Organic Textile Standards, OEKO- TEX® sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute.

 1. Etica muncii

Brandurile etice sunt în topul recomandărilor. Vor avea prioritate producătorii care prețuiesc demnitatea umană prin salarii care să asigure trai decent și condiții sigure de muncă. 

Ghidul de 23 de pagini a fost personalizat pentru cea de-a 95a ediție a premiilor Oscar de însăși CEO-ul organizatiei RCGD Global, Samata Pattinson. Prin acest material, moda sustenabilă la Oscar a putut fi mult mai bine evaluată, iar ținutele au bifat una sau mai multe valori din cadrul acestui ghid.

Citește mai multe despre fibre textile și alternative sustenabile în secțiunea Read the Label.

YKO-YKO

Wearing & Awaring