Hainele din denim, jachetele și gecile trebuie descusute înainte de a fi reciclate. Aceste articole vestimentare sunt cusute cu fire rezistente, de multe ori realizate exclusiv din poliester, ceea ce înseamnă că nu pot fi reciclate odată cu materialul.

Conform unui material publicat de Fundația Ellen Macarthur, acesta este un proces costisitor, lung, dar care trebuie parcurs pentru a nu influența procesul de reciclare și calitatea materialului reciclat rezultat. 

Compania belgiană Resortecs a reușit să producă un tip de ață de cusut (din plastic), ce simplifică tot acest proces.

  • Cusăturile hainelor ce urmează a fi reciclate sunt dizolvate complet, într-un cuptor industrial, un proces de 5 ori mai rapid decât metoda clasică, manuală.
  • Când această ață se topește, materialul rezultat poate fi recuperat și transformat într-un nou fir.
  • Dacă în procesul clasic de reciclare, între 30 și 52% din material se pierde doar în timpul etapei de desfacere a cusăturilor, soluția Resortecs reduce acest procent la doar 10%, fără a afecta calitatea materialului.

Dacă nu mai e nevoie ca hainele să fie descusute pentru a fi reciclate sunt salvate numeroase resurse și se face un nou pas în direcția unui model de lucru circular. 

În prezent, tehnologia dezvoltată de Resortecs a fost implementată de 25 de branduri de fashion.

Hainele ușor reciclabile sunt cele realizate exclusiv dintr-un tip de fibră textilă. Verifică selecția noastră de articole recycled, dar și articolele din bumbac organic, o țesătură care poate fi reciclată ușor.

Dacă dorești să afli mai multe despre inovația Resortecs, găsești aici mai multe informații.