Promenada Mall găzduiește în perioada 1-18 iunie 2023 expoziția Mended Threads, A Contemporary Display of Circular Fashion Artistry. Acesteveniment este organizat în cadrul EU GREEN WEEK 2023 și este organizat de YKO-YKO, prima platformă românească dedicată modei sustenabile.

  • este o colecție-unicat a studenților UNArte din anul 1, departamentul Modă-Design Vestimentar
  • conține piese reinventate, prin tehnici de mending
  • este o viziune modernă, a noii generații, asupra obiceiului sustenabil de a repara un obiect, cu scopul de a-l păstra în circuit

Toate piesele pe care au lucrat studenții sunt haine donate, colectate de Crucea Roșie Română, prin Bine Boutique.

Green Week 2023

Expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, organizat de platforma de modă sustenabilă YKO-YKO.ro, sub umbrela GREEN WEEK 2023 – The European Year of Skills. Expoziția este un manifest artistic al conceptului de modă circulară. YKO-YKO s-a alăturat, prin acest eveniment, celor peste 250 de organizații din Europa – școli și universități, asociații de business, ONG-uri, organizații guvernamentale – în promovarea acțiunilor de protecție a mediului, la nivelul Uniunii Europene.

Green Week / Săptămâna Verde este principalul eveniment al Uniunii Europene dedicat politicilor de mediu. Anul acesta se desfășoară între 3 și 11 iunie. Ediția din acest an are ca focus tema competențelor – tehnici și abilități care, odată învățate, pot fi aplicate în viața de zi cu zi pentru un viitor mai sustenabil.

Impactul industriei de fashion asupra mediului a devenit un subiect de actualitate în ultimii ani. Acest fapt se datorează, în mare parte, accelerării procesului de producție, în lipsa unor soluții de reciclare adecvate.

  • La nivel global, se estimează că industria de fashion este responsabilă de 10% din emisiile de dioxid de carbon, mai mult decât zborurile internaționale și transportul maritim combinate.
  • În plus, producția de materiale textile contribuie la poluarea apelor, fiind responsabilă de 20% din acest proces, cu impact semnificativ asupra comunităților, dar și biodiversității.
  • La nivel european, un locuitor utilizează anual aproximativ 26kg de textile și aruncă la coșul de gunoi aproximativ 11kg dintre acestea, în fiecare an.
  • La nivel global, doar 1% din totalul materialelor textile este reciclat pentru a produce noi fibre textile.

În acest context, acțiuni precum repararea, reciclarea produselor textile spijină tranziția industriei de la un model liniar la unul circular. Susține, totodată, atingerea obiectivelor stabilite de reducere a deșeurilor, a emisiilor de dioxid de carbon și de încurajare a producției sustenabile.

Expoziția Mended Threads, A Contemporary Display of Circular Fashion Artistry cuprinde peste 25 de ținute unicat, realizate de studenții din anul 1, Departamentul Modă- Design Vestimentar din cadrul UNArte București.
Piesele sunt realizate sub îndrumarea Lect. Univ. Dr. Antoaneta Rodica Tică și Lect. Univ. Dr. Oana Roșca.
Toate piesele reutilizate, reparate și reinventate pentru aceasta expozitie au fost puse la dispoziția UNArte de către Bine Boutique, magazinul caritabil al Crucii Roșii Române.

 

„MENDING – artă și tehnică în moda circulară este evenimentul YKO-YKO validat ca partener EU Green Week 2023. Acesta are ca obiectiv reîntoarcerea, cu intenție, la un stil de viață echilibrat, în ton cu ritmul firesc al naturii. Circularitatea este o prioritate, iar extinderea duratei de viață a lucrurilor existente, prin reutilizare, îngrijire și reparare, este o practică la care apelăm cât mai des. Evenimentul are două componente – o expoziție de piese unicat, realizate de studenții UNArte, găzduită de partenerii noștri de la Promenada Mall, între 1 și 18 iunie. Și un workshop de Visible Mending, susținut de Adina Casas, artist local cu experiență, organizat în data de 10 iunie, în cadrul magazinului ALTRNTV. ” au declarat Florina Secară și Alexandra Pîrvan, fondatoarele platformei YKO-YKO.

Expoziția Mended Threads eveniment EU GREEN WEEK 2023 va putea fi admirată timp de 18 zile, la etajul 1 al Promenada Mall.

Expoziția se desfășoară cu sprijinul Promenada Mall și UNArte.
Parteneri: Environ, Bine Boutique, Fashion Revolution România.