Tu știi ce înseamnă mențiunea Fair Trade pe eticheta unui produs? Fair Trade este ceva mai mult decât un sistem de certificare, este o mișcare globală. Aceasta schimbă viața celor care cultivă lucrurile pe care noi le iubim, printre care și bumbacul.
Fair trade se referă la o mișcare globală care își propune să îi sprijine pe micii producători/ fermieri, să apere drepturile celor implicați în producție, dar și să protejeze mediul înconjurător.
Fairtarde International este principalul organism de certificare. Dacă nu îți amintești să fi citit sau auzit despre acest lucru, cu siguranță, ai văzut sigla acestei organizații.
Fairtrade reprezintă una dintre cele mai respectate și recunoscute embleme ale sustenabilității la nivel global.
Găsești acest logo pe etichetele tricourilor din bumbac, dar și pe ale ciocolatei, sau cafelei.
Data viitoare când alegi produsul preferat de pe raft, verifică dacă are acest simbol pe ambalaj. El reprezintă o garanție că acel produs respectă un set de standarde sociale, economice și de mediu.
La nivel global, peste 1,8 milioane de fermieri și lucrători fac parte din Fairtrade International – 1822 de organizații producătoare din 72 de țări. (sursa: fairtrade.net)
De ce este nevoie de un sistem precum cel implementat de Fairtrade?
- Micii producători de materie primă /fermierii, practic prima verigă în lanțul de producție, sunt marginalizați/ dezavantajați în sistemul de comerț global.
- Aceștia provin, de cele mai multe ori, din țări sărace, unde legislația nu garantează protejarea drepturilor lor.
- Acest lucru se întâmplă, cu atât mai mult în fashion unde lanțul de producție este foarte lung, iar costul final al produsului se dorește a fi cât mai mic.
Beneficiile Fairtrade pentru producători:
- Fairtrade implementează un sistem prin care munca acestora este remunerata corespunzător.
- Facilitățile financiare (împrumuturi, contracte pe termen lung cu procesatorii materiei prime) ajută la implementarea unor standarde de producție sustenabilă.
Dar ce înseamnă mențiunea Fair Trade pe eticheta unui produs și cum se traduce în beneficii pentru consumator și Planetă?
Standardele economice, sociale și de mediu Fairtrade garantează că pentru cultivarea bumbacului:
- se pune accentul pe agricultura ecologică, consumul responsabil de apă și gestionarea corectă a deșeurilor, protejarea biodiversității și menținerea sănătății solului.
- munca forțată și folosirea minorilor în procesele de producție sunt strict interzise
- se respectă libertatea de asociere, drepturile indivizilor și se asigură o salarizare corectă și nediscriminatorie.
La nivel global există și alte organizații la care micii producători se pot afilia pentru a beneficia de sprijin și consiliere: Fair Trade Federation (SUA și Canada) și World Fair Trade Organisation.
Un tricou din bumbac Fairtrade nu este întotdeauna organic, dar acest simbol reprezintă o garanție a unei producții etice. Iar combaterea sărăciei, condițiile corecte de muncă și salarizare se traduc, pe termen lung, într-o grijă mai mare față de mediu.
Citește mai multe despre bumbac și bumbac organic pentru a afla impactul lor asupra mediului și asupra comunităților în care se cultivă.
YKO-YKO
Wearing & Awaring