Cânepa – Sustainability Superstar este o plantă care crește rapid, în mod natural, fără a necesita tratamente chimice complexe. Versatilă și adaptabilă, aceasta este și una dintre cele mai sustenabile fibre textile. 

Cum este cânepa?

Cânepa este o fibră de origine vegetală, la fel ca și iuta, inul, ramia. Această categorie reprezintă aproximativ 5,5% din producția totală de fibre.

Cultura de cânepă necesită cantități mici de apă. Are o abilitate importantă de a regenera solul în care crește, spre deosebire de alte culturi care îl golesc de nutrienți.

Planta ajunge la 4 metri în doar 3 luni și se adaptează ușor diferitelor condiții climatice. 

Cânepă absoarbe cantități importante de CO2 din atmosferă și întreaga plantă poate fi folosită, ca materie primă pentru diferite industrii. O cantitate redusă de reziduuri la finalul acestui proces, așa că o putem numi, pe merit, Sustainability Superstar.

În mod natural, fibra de cânepa este plăcută la atingere, are o culoare deschisă și este lucioasă. 

Este mult mai rezistentă decât bumbacul –  utilizarea îndelungată a produselor din cânepă reprezintă un alt indicator de sustenabilitate.

Pentru a îmbunătăți textura materialului,  se poate combina și cu alte tipuri de fibre.

Materialul respiră și este plăcut de purtat vara, este hipoalergenic, nu irită pielea. Poate da o ușoară senzație de disconfort, din cauza texturii mai rigide.

Materialul din cânepă se șifonează destul de ușor, dar devine mai moale și mai plăcut după mai multe spălari și purtări.

Hainele din cânepă nu își reduc dimensiunea, indiferent prin câte spălări vor trece.

În ultimii zeci de ani, a fost cultivată tot mai puțin și din cauza asocierii cu Canabisul, din care se obține Marijuana și a reglementărilor impuse acestei culturi. Prețul hainelor din cânepă este și ușor mai ridicat, din acest motiv, deoarece cantitatea de astfel de fibre disponibilă pe piață este mai mică.

Atunci și acum

A fost utilizată pentru producția de textile timp de peste 6000 de ani, dar și pentru a obține hârtie, frânghii, țesături industriale, alimente, uleiuri, produse cosmetice etc.

În căutare de soluții sustenabile pentru industria textilă, atenția s-a întors în ultimii ani, pe bună dreptate, spre Cânepă – Sustainability Superstar.

Vei identifica tot mai des în magazine articole vestimentare etichetate ca fiind sustenabile, deoarece au în compoziție „hemp” (cânepa). Alege, însă cu atenție, de preferat de la branduri care sunt transparente cu procesul de producție.

Ideal este ca fibrele folosite în amestecul cu cânepa să fie de origine naturală (bumbac, bambus), nu sintetică. Certificarea ORGANIC este un alt indicator că planta a fost cultivată fără chimicale periculoase. 

Un exemplu de produs sustenabil din cânepă este și acest tricou (55% cânepă organică și 45% bumbac organic), produs de Thinking MU.

Surse: Textilpedia (The Complete Fabric Guide), The Conscious Closet, de Elizabeth Cline, Textile Exchange Prefered Fibers & Materials Report 2020,