Despre mătase se spune că ar fi „regina materialelor” (queen of fabrics). Este moale, mătăsoasă, fluidă, strălucitoare și atât de delicată la atingere, o definiție a luxului și eleganței. Dar este mătasea un material sustenabil?

Origine

Mătasea este unul dintre cele mai vechi materiale textile. A fost produsă, pentru prima dată, în China, în jurul anului 2700 îHr.

În timpul Dinastiei Han, datorită interesului tot mai crescut pentru acest material, acesta a fost folosit și ca monedă de schimb. China exporta mătase și, în schimbul ei, primea alte produse de interes. 

În prezent, conform ultimului raport Textile Exchange, Preferred Fiber Market 2021, mătasea reprezintă doar 0,1% din piața totală de materiale textile.

Aproximativ 96% din producția de mătase este concentrată în China (aproximativ 60%) și India (36%). Alte țări unde se produce sunt Uzbekistan, Brazilia, Thailanda, însă producția este mult sub cea realizată de primele două state.

Cum se obține mătasea?

Mătasea este un material textil obținut din fibre de origine animală. Mai exact, de la viermele de mătase. Deși poate fi obținută de la diferite animale, mătasea de cea mai bună calitate este obținută de la viermii de mătase hrăniți cu frunze de dud (mulberry). 

Pe parcursul a 25-30 de zile, timp în care viermele se hrănește non stop, acesta creează o gogoașă (cocon) din care se poate extrage aproximativ 1km și jumătate de filament. Din acesta se obține mătasea brută (raw silk).

* (Textilepedia, Silk, pag.41)

Pentru a găsi capătul acestui filament, aceste gogoși de mătase sunt fierte, procedeu care omoară viermele de mătase.

Firul continuu obținut printr-o astfel de extracție este cel care dă materialului textil acea delicatețe și textura plăcută la atingere.

Proprietăți 

  • Mătasea este un material moale, luxos, plăcut la atingere, delicat cu pielea corpului. 
  • Este, în același timp, și unul dintre cele mai rezistente. Depășește la acest capitol bumbacul sau inul.
  • Absoarbe și elimină cu ușurință umiditatea, se poate vopsi în culori intense.
  • Are tendința de a se micșora, dar și de a se decolora dacă este expusă continuu la soare

Este mătasea un material sustenabil?

Principalele îngrijorări cu privire la impactul acestui tip de material asupra mediului sunt următoarele:

  • HUMAN RIGHTS. Etapa de creștere a viermilor de mătase este strâns legată, în țări precum China, India, Uzbekistan, de „child labour”. Implicarea copiilor în aceste activități, unele extrem de periculoase, istovitoare și nereglementată. Citește mai multe aici
  • ANIMAL RIGHTS. Mătasea este un material biodegradabil, natural, de origine animală, însă prin fierberea gogoșilor de mătase și omorârea viermilor, mătasea nu este un produs vegan. Acest aspect îi face pe unii specialiști să declare acest tip de material ca având un impact mult prea mare asupra mediului
  • POLLUTION. În procesul de bobinare, mai apoi de tratarea a mătăsii raw, pentru a putea fi vopsită, sunt implicate numeroase substanțe chimice și combustibili fosili. Aceste substanțe îi pot afecta și pe oamenii care lucrează în procesul de prelucrare. Detalii aici.

Care sunt alternativele „mai sustenabile”?

Mătasea „sălbatică” (tussah) – un tip de mătase cu o textură mai bogată. Se obține de la viermi de mătase sălbatici, care se hrănesc și cu alte plante, nu doar cu frunze de dud. Este mai rezistentă decât mătasea obișnuită, însă nu poate fi vopsită cu ușurință și are o textură neuniformă

Mătasea organică – certificată de organizații precum Indian National Programme for Organic Production (NPOP), Organic Content Standard (OCS) și Global Organic Textile Standard (GOTS)

Mătasea „Ahimsa” (peace silk) – pentru a se obține acest tip de mătase, viermele nu este omorât, el se dezvoltă până la stadiul de fluture, părăsește acea gogoașă de mătase, moment în care rupe, însă, filamentul. Materialul obținut din acest filament rupt în bucăți nu este la fel de mătăsos ca cel obișnuit, dar este o alternativă mai prietenoasă cu mediul

FACTS

Mătasea produsă în scop comercial se obține de la o specie care trăiește exclusiv în captivitate Bombyx mori (viermele de mătase domestic) care supraviețuiește doar 5 zile după ce a ieșit din cocon.

Este nevoie de 3000 de gogoși de mătase pentru a produce aproape 1 m de mătase.

Citește și despre celelalte fibre textile în secțiunea Read the Label.